Све вести на сајту

У петак 12. априла 2024. на Грађевинском факултету у Београду, Огњен Мијатовић, маст. инж. грађ. одбраниo је докторску дисертацију под насловом:

УТИЦАЈ КОНСТРУКЦИЈСКОГ ПРИГУШЕЊА И ХРАПАВОСТИ ЧЕЛИЧНИХ ПОВРШИНА
НА ОДГОВОР КОНСТРУКЦИЈЕ

Чланови комисије за одбрану били су: проф. др Ратко Салатић, проф. др Златко Марковић, проф. др Александар Борковић (Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бања Луци)

Честитамо!

15-04-24
Наука и струка

Проф. Denis O'Carroll са Универзитета у Новом Јужном Велсу, Аустралија, одржаће предавање:

PFAS IN OUR SURFACE AND GROUNDWATERS & HOW INTERFACES GOVERN THEIR FATE

у среду, 17. априла 2024. године, у 13.30 часова,

на Грађевинском факултету, у сали 141.

 

Апстракт предавања и кратку биографију проф. Denis O'Carroll можете да погледате овде.

15-04-24
Наука и струка

Са поносом обавештавамо да су наши студенти: Маша Ђорђевић, Жељко Маринковић и Енес Гусињац са Катедре за управљање пројектима остварили велики успех на Националном такмичењу у управљању пројектима, које је одржано у недељу, 7. априла 2024. године!

Ово такмичење, које је део престижног интернационалног такмичења Project Management Championship организованог од стране Међународне Асоцијације за Управљање Пројектима (IPMA), окупило је изузетне тимове са факултета широм земље.

Наши студенти су се истакли вештинама, знањем и преданошћу, прошавши квалификациону рунду у којој је учествовало 14 тимова са 9 различитих факултета, док су у националном финалу освојили  прво место!

Овај успех отвара врата следећој етапи - међународном такмичењу које ће се одржати 7. и 8. јуна у Фиренци, Италија.

Честитамо нашим студентима на фантастичном успеху и желимо им много среће и успеха на међународном такмичењу!

08-04-24
Наука и струка

У среду 3. априла 2024. године, на Грађевинском факултету у Београду, одржана је национална радионица „Природом инспирисана решења за смањење ризика од поплава и суша“.
На почетку радионице учесницима су се обратили  проф. Јасна Плавшић, руководилац пројекта RECONECT са Грађевинског факултета, проф. Александар Ђукић, продекан Грађевинског факултета, др Зоран Војиновић  (Институт за образовање у сектору вода, IHE Delft), координатор пројекта RECONECT .

На радионици је представљено немачко искуство у заштити Хамбурга од поплава (Christian Ebel, BUKEA), активности ЈПВ Србијаводе од штетног дејства вода (Дарко Јањић, ЈПВ Србијаводе), истраживање слива Тамнаве (доц. Никола Росић, Грађевински факултет) и  општине Крупањ (доц. Андријана Тодоровић, Грађевински факултет), и урбана, природом инспирисана решења у Београду (доц. Ања Ранђеловић, Грађевински факултет).

Рeшења инспирисана природом (Nature Based Solutions) представљају одржив приступ управљању ризиком од поплава која користе природне процесе за смањење рањивости заједница. На радионици су разматрани кључни проблеми и препреке за спровођење пројекта природом инспирисаних (ПИ) решења у Србији, који су препознати током претходних радионица у оквиру RECONECT пројекта: недостатак финансија, политичке воље, знања, правне регулативе, као и предлози за решавање тих проблема. Учесници националне радионице су имали прилику да анализирају резултате пројекта, препреке и препоруке за њихово превазилажење.

Пројекат RECONECT бави се демонстрацијом ефеката природом инспирисаних решења за смањење хидрометеоролошких ризика и могућностима за њихово ширење и примену у руралним и природним срединама.  У пројекту учествује 36 партнера из различитих земаља. У Србији су слив реке Тамнаве и реке Јадар изабрани као сливови на којима је могуће применити овакав концепт у смањењу ризика од поплава.

Youtube

08-04-24
Наука и струка

У складу са чланом 5. Правилника о приступном предавању на Грађевинском факултету Универзитета у Београду бр. 22/201-3-16 од 24.02.2017. објављује се:

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИСТУПНОМ ПРЕДАВАЊУ

Обавештавамо јавност да ће се на Универзитету у Београду - Грађевинском факултету одржати приступно предавање у оквиру поступка за избор доцента за две уже научне области Хидрологија, Механика флуида и Хидраулика и друга област Водопривреда и Хидроинформатика по конкурсу објављеном у листу „Послови“ број 1083 дана 13.03.2024. године.
Предавање ће бити одржано у четвртак 18.04.2024. године у сали 141 Факултета са почетком у 10.15 часова.
Комисија је утврдила тему приступног предавања под насловом:  
"Управљање оптерећењем на канализациону инфраструктуру уз помоћ пасивних система за контролу кишног отицаја".   
На конкурс се пријавио један кандидат:
•    Др Филип Станић.
Пријављени кандидат ће одржати приступно предавање у временском трајању од 45 минута.

05-04-24
Наука и струка

У петак, 29. марта 2024. године, на Грађевинском факултету, одржана је промоција књиге "Челичне конструкције у зградарству". Аутори књиге су проф. др Јелена Добрић, доц. др Нина Глуховић и проф. емеритус Драган Буђевац, а рецензенти проф. др Милан Вељковић, проф. др Душко Лучић и в. проф. др Милан Спремић.

30-03-24
Наука и струка

У петак, 5. априла 2024. године у 11 часова у сали 141 Грађевинског факултета, в.проф. др Јелена Нинић (University of Birmingham, UK) одржала је гостујуће предавање под насловом:

AUTOMATED RECONSTRUCTION OF DIGITAL TWINS FOR UNDERGROUND INFRASTRUCTURE

Проф. Нинић се бави развојем и имплементацијом рачунарских метода и алата за комбиновање напредних нумеричких метода са новим информационим технологијама, вештачком интелигенцијом и дигиталним моделирањем за анализу конструкција и геотехничких проблема.

Kратак садржај предавања и кратка биографија предавача налазе се у Прилогу.

30-03-24
Наука и струка

У четвртак 4. априла 2024. године у 14 часова у Свечаној сали ГРФ, проф. др Александар Павић (University of Exeter, UK) одржао је гостујуће предавање под насловом:

НОВИ ТРЕНДОВИ У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ВИБРАЦИЈА МЕЂУСПРАТНИХ КОНСТРУКЦИЈА

Проф. Павић је водећи експерт у области вибрација витких грађевинских конструкција, као што су међуспратне конструкције великих распона, пешачки мостови или трибине, које су изложене динамичким дејствима услед људских активности.

Постер за предавање, кратак садржај предавања и кратка биографија предавача налазе се у Прилогу.

29-03-24
Наука и струка

Национална радионица "Природом инспирисана решења за смањење ризика од поплава и суша одржаће се у среду, 3. априла 2024. године, у Свечаној сали Грађевинског факултета.

Програм радионице можете да погледате овде.

28-03-24
Наука и струка

20. саветовање СДХИ/СДХ одржаће се 1-2 априла 2024. године на Грађевинском факултету.

Програм саветовања и књигу апстраката можете да погледате овде.

Више о скупу можете да погледате овде.

28-03-24
Наука и струка
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011